#Güncel

İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan Pidesi

Fırıncılar kolları sıvadı yaptı pideleri
Taze pide kokusu sardı yine haneleri
Soframıza konuk edelim kimsesizleri
Hoş geldin ya Ramazanı şerif

Atilla Adsay

Ayların en kıymetlisi rahmet ve bereket ayı Şehr-i Ramazan bizlere yardımlaşmayı ve dayanışmayı hatırlatır. Paylaşmanın vermiş olduğu mutluluğu, huzuru ve kalplerdeki sıcaklığı anımsatır. Ramazan demek; sabretmek, iç huzuru bulmak ve mutlu sofralar demektir. Kalabalık iftar masalarında maneviyatımızı sakince yaşamak demektir. Ramazan denince iftar ve sahur vakitlerinden hemen önce fırınlardan sokaklara yayılan mis gibi kokusuyla, taze susamı ve el yakan sıcaklığıyla sofraların baş tacı Ramazan pidesi gelir. Ramazan’ın vazgeçilmeyen lezzeti Ramazan pidesinin yüzyıllar öncesine dayanan tarihinin satır aralarına gelin birlikte göz atalım…

Ramazan pidesinin tarihi yüzyıllar öncesine dayanır.

Orta Doğu ve Türk Mutfağı’ nda yer alan ve önemli de bir yere sahip olan ekmek türüdür pide. Ekmekçiliğin tarihi 8 bin yıl öncesine kadar dayansa bile pide kültürü Osmanlıda 1600 – 1700’lü yıllarda şekillenmeye başlar. Osmanlının en lezzetli mirası Ramazan pidesinin gelişimi, o dönemlerde de önemli bir merkez olan İstanbul’ da gerçekleşir. O yıllarda fırınlar, Ramazan ayına özel pide pişiricileri çalıştırır. Evliya Çelebi’ nin Seyahatname’ sinde bahsettiği İstanbul’un en iyi ekmek yapan ustaları, Kastamonu, Eflani, Safranbolu, Karabük ve Trabzon’dan özel olarak getirilir; çünkü en iyi ve en lezzetli pideyi, bu şehirlerdeki ustalar yapar. (Günümüzde en iyi ekmek pişiricilerinin bu bölgelerden çıktığına olan inanç sanırım bundan kaynaklanıyor.) Bu pidelerin meraklıları iftarı geç açma pahasına da olsa fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturur, bereketli Ramazan sofralarına el yakan, taze pideler geç de olsa konuk olur ve dualarla iftar yapılır. Osmanlıda büyük konaklarda, saraylarda verilen iftar yemeklerinde sofranın olmazsa olmazıdır dumanı üstünde, sıcacık pide. Birleştirici sofralarda yenen en lezzetli lokmadır Ramazan pidesi.

İftar sofralarınızdan kalabalığın, hoş sohbetin, bereketin ve pidenin eksik olmadığı bir Ramazan ayı geçirmeniz dileklerimle…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı